Ladda hem vår populära guide om självledarskap.

Ladda hem

Har vi löst livspusslet?

Lästid cirka 3 minuter
Har vi löst livspusslet?
Missa inte!

6 steg till en stark och lönsam företagskultur

Ladda ner vår populära guide kostnadsfritt genom att ange din e-postadress här.

Våren 2020 kommer vi alla komma ihåg, kanske var det också då vi kom ett stort steg närmare att lösa det berömda livspusslet?

Jag arbetar mycket med ledare och ledarskap. Ofta återkommande diskussioner handlar om innovation, engagemang och känslan av att inte räcka till. Hur gör vi för att få innovativa och engagerade medarbetare med förmågan att inte bara leverera ett väl utfört arbete utan också uppfinna morgondagens leverans utan att bränna ut varken medarbetare eller oss själva?

Sommaren står för dörren. Även om den vanliga sommarstressen inte riktigt infinner sig så märks det tydligt. Människor och organisationer står liksom lite frågande inför hur gör vi nu? Ska vi ha digital sommarfest? Hur planeras studentfirande med acceptabel nivå av social distansiering? Kommer allt ’vara som vanligt’ när vi startar upp igen efter sommaren? Det är mycket nya saker som vi har att ta ställning till. Enligt MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) har hela 99% av befolkningen på något vis ändrat sitt beteende under våren 2020. En hissnande siffra som säger en hel del om människors anpassningsförmåga om incitamenten är tillräckligt starka. Hur kommer det sig då att vi så ofta pratar om ’När allt återgår till det normala’? Med en sådan enorm anpassningsförmåga borde vi ju istället fundera ’Vad kan vi lära oss av den här våren, som vi har gjort bra och ska göra mer av?’.

Många som jag möter pratar om att de känt högre engagemang för sitt arbete nu när de inte upplever sig lika styrda, andra pratar om att de blivit mer kreativa, då arbetet faktiskt inte är lika styrt till en viss plats och tid utan mer får flöda fritt. För att inte glömma alla som vittnar om uteblivna bilköer och 30 sekunder till kontoret som resulterat i mer tid hemma och mindre tid flängandes hit och dit. Allt det som människor beskriver är exakt vad företag söker efter; engagerade, kreativa och glada medarbetare som faktiskt är hållbara i längden.

Så hur vi går vidare är helt upp till oss själva, tillbaka till det ’normala’ eller framåt med nya lärdomar i bagaget? Jag vet ju vad jag röstar för, så mitt tips är att innan semestern tar vid, samla dina medarbetare och riktigt lyssna på vad de tycker har fungerat bra och mindre bra och hur de vill gå vidare. För att vi människor är anpassningsbara det råder det inga tvivel om, frågan är om våra organisationer är det?

Om du vill veta mer om hur vi arbetar med att driva förändring i företag, kontakta Maria Orling på maria.orling@stardustconsulting.se.

Hur kan vi hjälpa till?

Behöver din organisation hjälp med företagskultur?

Med utgångspunkt i företagets vision, affärsidé samt lönsamhet hjälper vi på Stardust er till en företagskultur med tydlighet, riktning och tillhörighet.

Läs mer om vårt erbjudande kring företagskultur och boka kostnadsfri rådgivning.

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!

”Våra gamla typer av organisationer, det vi på Stardust kallar Napoleonorganisationer, har spelat ut sin roll.”