Ladda hem vår populära guide om självledarskap.

Ladda hem

Här hittar du talangerna andra missar

Lästid cirka 3 minuter
Talangerna

Talangbristen är påtaglig i vårt avlånga land. Under det första kvartalet i år har jag hållit flera utbildningar och föredrag. Jag har träffat ett 100-tal personer från ca 50-talet organisationer och företag från offentlig sektor; kommuner och landsting, olika myndigheter till privata sektorn med allt från snabbväxande IT-bolag, konsultorganisationer till detaljhandeln och tillverkande industrier.

Alla vittnar om samma utmaning i att hitta, attrahera och rekrytera talanger. Alla slåss om kompetensen och det är tufft på riktigt nu i de allra flesta branscher och i hela Sverige.

Men det finns faktiskt en outnyttjad talangpool därute… Engagerade, kompetenta, motiverade akademiker som inte vill något annat än att komma in på arbetsmarknaden. Jag pratar om dem som är födda i ett annat land och av olika anledningar har kommit till Sverige för att stanna. Visste du att det i snitt tar ca 8 år för personer med utländsk bakgrund att på något sätt komma in på den svenska arbetsmarknaden?! Då pratar jag om personer med akademisk utbildning och examen från sitt hemland. 8 år…! Så hör jag dagarna i ända att det inte finns folk att få tag i…

På Stardust samarbetar vi med ett företag som heter Mitt Liv. Mitt Liv arbetar för ett inkluderande samhälle och en arbetsmarknad som värdesätter mångfald. Genom mentorskap, utbildning, rekrytering och vidgade kontaktnät vill Mitt Liv öppna dörrar för personer med utländsk bakgrund. Mitt Liv arbetar också med företag och organisationer som aktivt vill arbeta med mångfaldsfrågor.

På det personliga planet har jag blivit antagen som mentor i ”Mitt Livs chans”. Det är en fantastisk möjlighet för mig personligen att lära mer om och förstå de utmaningar och hinder som finns men också att se möjligheterna. Under året kommer jag, på de sätt jag kan, bidra med mina kunskaper, erfarenheter och mitt kontaktnät för att minska klyftan mellan min adept och den svenska arbetsmarknaden.

Min fantastiska adept har efter några år i Sverige utvecklat sin svenska, utbildat sig vidare, jobbat i perioder, lärt känna en ny kultur och ett nytt land. Hon har driv, motivation, engagemang och vill inget hellre än att få arbeta och bidra. Måste det verkligen vara så svårt? Många av de adepter som deltar i ”Mitt Livs chans” kommer på något sätt in på den svenska arbetsmarknaden efter genomfört program. Det tycker jag är ett bevis på att när vi ökar vår egen kunskap och vårt engagemang kring mångfald då händer det saker, då kan vi göra skillnad på riktigt.

Vill du lära mer om mångfald och vad ni som organisation kan göra för att bli mer framgångsrika? Spana gärna på vad företag som Mitt Liv håller på med. Öka era kunskaper och lägg till en gnutta mod i t.ex. rekryteringsprocessen. Våga gå utanför komfortzonen. Fundera på vilket värde det skulle tillföra er organisation. Du vet väl att många undersökningar visar på att mångfaldiga organisationer är mer lönsamma? De flesta företag talar om talangbrist. Men tänk om det finns talang därute bara vi vidgar våra vyer? Snacka om win-win situation!

Vill du veta mer, kontakta gärna oss på Stardust Consulting

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!

”Endast organisationer där anställda kan briljera kommer att vara framgångsrika i en ständigt föränderlig värld. Vårt uppdrag är att göra detta möjligt, nu och för framtiden.”