Hur kan vi hjälpa till?

Feedback skapar engagemang som skapar lönsamhet

av Charlotta Wikström

2018-08-22

I dagarna börjar min nyutexaminerade dotter sitt första riktiga jobb. Det som har varit viktigast för henne i valet av arbetsgivare – ja, hon väljer och vrakar för hon har valt att utbilda sig till civilingenjör på KTH – är att chefer och kollegor har en öppen attityd och att man pratar ärligt med varandra.

Min dotter är en generation z eller postmillenial. Hon är en äkta digital inföding som lever ett trådlöst liv på internet och i sociala medier. Som är van att få direkt feedback på sina sms eller andra aktiviteter. Hennes nya arbetsgivare börjar med att sätta henne på en feedback kurs där hon tillsammans med sina nya chefer och kollegor får lära sig att ge och ta feedback. Företaget har insett att en feedback-kultur är en lönsam kultur. Fördelarna med feedback är många; som arbetsgivare kan du uppmuntra till önskvärda beteende och hindra dåliga. Du visar som chef och medarbetare att du verkligen bryr dig om kollegan och hens ständiga utveckling och framgång.  En annan positiv effekt av feedback är att man skapar en lärande kultur som pushar gränser, utmanar och som ofta höjer kvaliteten i arbetssätt och projekt. Och affären växer!

Och trots att vi nog är medvetna om detta är de flesta av oss urusla på att ge konstruktiv feedback, alltså inte bara en klapp på axeln och ett ”bra där”. Anledningen tror jag är att feedback är risky business. Det är lätt att säga fel saker, att blanda ihop beteende och personlighet, att helt enkelt gå bort sig i kommunikationsträsket och skapa en konflikt. Därför undviker vi att ge kontinuerlig feedback och spar det till det årliga medarbetarsamtalet i stället.

Jag undrar hur min dotter skulle reagera om hon fick sin första feedback efter mer än 6 månader? Hon vill ha feedback helst varje dag, av sin chef, av sina kollegor och ibland även av sin mamma. För hon vill växa, utvecklas, förstå sammanhanget och kunna vara med och påverka. Hennes nya arbetsgivare är insiktsfulla.

Har ditt företag en feedback-kultur? Skulle ni vilja ha en?

Kontakta oss gärna om du vill ha tips och råd om hur du kan utveckla en feedback-kultur och hur du kan utrusta chefer och medarbetare med rätt feedbackverktyg. Vi har dem.

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83 info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest