Hur kan vi hjälpa till?

Desperately seeking Johan!

av Maria Z Furenmo

2015-11-10

Har tänkt på dig så många gånger de senaste 17 åren. Hur mår du nu förtiden? Har du familj? Springer du Marathon som avkoppling? Vad jobbar du med? Hur är livet?

I slutet av 90-talet arbetade jag som HR Chef på ett av de nystartade internetbolagen som sålde och producerade webbsidor till bolag som inte förstod vad de skulle använda det till. Den nya ekonomin. Vi satt på coola kontor och tog emot journalister som ville höra om hur annorlunda ALLT skulle bli. Vi svarade glatt och beskrev hur vi förändrade världen och hur stora vi skulle bli i form av antal anställda, ej rörelsemarginal eller liknande nyckeltal.

Min roll som HR Chef bestod till största delen av att rekrytera. Min dåvarande VD uttryckte det ungefär så här “gå ner på Sturehof och ragga tag i de som har dubbel examina”… Jag som kom från Hotell- och resebranschen tyckte att denna inställning var mycket oprofessionell och la upp argument såsom; Innan vi rekryterar så borde vi ta reda på vilken typ av kompetens vi behöver eller ska vi inte ha ett färdigsignat kunduppdrag innan vi tar in fler människor osv.

Vi rekryterade många briljanta, kompetenta, kreativa och nyfikna personer. En av dom var Johan som var programmerare och även en mycket duktig “storyteller”. Johan bidrag till våra interna nyhetsbrev vid flera tillfällen. Man hade ju inte intranät på den här tiden.

Har fortfarande kvar en text som Johan skrev som jag vill dela med mig av. Så tänkvärt, klokt och ödmjukt skrivet. Jag hoppas att Johan inte misstycker. Var han nu är.

En reflektion kring samtiden 

Bläddrar i en historiebok. Det handlar om industrisamhället. En pojke som precis har slutat vara tonåring beskrivs. Det låter tragiskt på något sätt. Direkt efter skolan tog han arbete i fabrikens produktionsavdelning. Varje dag står han vid sin svarv. Från tidig morgon till sen kväll. Hans vardag består mest av svart skit under naglarna och näringsbrist.

Tänker mig in i hans situation. Tänker på hur glad jag är att slippa vara pojken vid svarven. På hur det var då. Hur eländigt och djävligt det var då. Sedan stannar jag upp ett slag. Slår igen boken och börjar istället fundera på min egen situation. Jag har ett jobb som jag trivs med. Jag tjänar bra för min ålder. Jag är i samma ålder som pojken vid svarven. Jag gick direkt från skolan och blev webbutvecklare. Jag gick direkt från skolan till mitt företags produktionsavdelning. Plötsligt slår det mig att vi inte är så olika, pojken och jag. Vi har bara bytt ut våra verktyg. Han har sin svarv. Jag har mitt tangentbord. Han arbetade med kropp. Jag med hjärna. Det enda som egentligen skiljer oss åt är våra redskap. Jag står ju varje dag vid min svarv. Från tidig morgon och till sen kväll. Min vardag består mest av svarta ringar under ögonen och sömnbrist. Är det alltså så det är? Är jag, med mitt hippa, balla, coola, kreativa, trendriktiga, välbetalda jobb, inget annat än informationssamhällets motsvarighet till pojken i boken? Pojken som jag nu sitter och tittar på och lider med. Pojken som jag inte för alla pengar i världen skulle vilja byta liv med? Antagligen är det så. Antagligen kommer det om hundra år finnas en pojke i min egen ålder som börjar bläddra i en historiebok och får upp en bild av mig Bildtexten berättar att pojken på bilden var teknisk utvecklare vid ett kunskapsföretag. Kanske kommer den pojken fasta vid bilden av mig och tänka stackars djävel, och börja glädjas åt hur lycklig han är som inte har ett lika hemskt jobb. Kanske kommer han tänka att han inte för alla pengar i världen skulle vilja byta liv med mig. Och ändå är detta precis det här livet jag vill ha. Det är precis vid den här svarven, på det här fabriksgolvet jag vill stå. Så vem är jag att döma 1800-talspojkens situation?

/Johan, 23årig programmerare 1998 

Vart är vi på väg? Reflekterar du över din arbetssituation och dina yrkesval?

Känns som vi är mitt inne i en stor förändring av vårt arbetsliv och jag är så glad att vara en del av det. Ett utmärkt exempel på vad som händer är Googles sätt att dela det vi tidigare skulle referera till som företagshemligheter i jakten på de bästa medarbetarna. Ni har väl sett, https://rework.withgoogle.com

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83 info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest