Hur kan vi hjälpa till?
Petter Stordalen. Bild från Chef

Därför nominerades Petter Stordalen till årets HR-chef

av Henrik Martin

2017-03-14

Häromdagen gick Chefgalan 2017 av stapeln i Stockholm. Förutom att sätta fokus på ledarskap via en talarlista i världsklass (Margot Wallström, Alexander Bard, Amelia Adamo, ÖB Micael Byden, etc) hyllades också framgångsrika ledare i sju olika kategorier. ”Årets HR-chef”, där jag hade nöjet att sitta i juryn, var en av dem.

De nominerade i HR-kategorin var:

  • Katarina Berg på Spotify, för att hon utmanar gängse normer och har satt HR på kartan, inte bara i Sverige men i världen.
  • Carina Malmgren Heander på SAS, för att ha drivit en gedigen HR-agenda i en mycket utmanande och komplex miljö.
  • Petter Stordalen på Nordic Choice Hotels, för att han har visat hur man bygger en framgångsrik företagskultur baserad på engagemang, med fokus på varje individs bidrag.

Inför galan var det Petters nominering som väckte mest förundran: han är ju ägare, och inte HR-chef! Men som vår eminenta juryordförande, Telias Cecilia Lundin, så klokt uttryckte det på scenen: ”Att vara HR chef är inte en titel, det är en inställning”.

Så Petters nominering är en symbol för en trend. Alltfler VD:ar förstår nu att medarbetarna faktiskt ÄR deras viktigaste resurs, och börjar även AGERA fullt ut på den insikten. Som ännu ett bevis på detta: när tidningen Chefs Cissi Elwin intervjuade de nominerade i de sju kategorierna inför galan så svarade ALLA att det viktigaste för dem var att attrahera, utveckla och engagera rätt medarbetare!

Priset för Årets HR-chef gick till slut till Katarina Berg (stort grattis!), som ödmjukt hänvisade till sitt fantastiska HR-team. Spotifys HR är för övrigt något vi skall ha koll på: de är världsledande på flera områden samtidigt som de fortsätter att bygga framtiden.

Kvällen erbjöd också många spännande tankar, här ett axplock:

Apropå ”komfortzoner”:
”Jag har ingen komfortzon, jag tycker det verkar så jäkla tråkigt”
Alexander Bard, Cyberfilosof

Apropå långsiktigt HR-arbete:
”Just nu funderar vi på hur Learning kommer se ut 2025”
Katarina Berg, Spotify

Apropå robotiseringen:
”Globaliseringen kom som droppar, robotiseringen kommer som en flod”
Ashkan Pouya, Serendipity

Apropå ledarskap:
”Man behöver inte teoretisera om ledarskap; det handlar bara om relation byggd på tillit”
Micael Bydén, ÖB

Apropå framtiden:
”Framtiden kommer att bli både bättre och sämre. Men framförallt jävligt annorlunda”
Alexander Bard, igen

Avslutningsvis, stort tack till tidningen Chef: mycket imponerande att genomföra en gala av denna magnitud och med fantastisk kvalitet: hatten av!

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83 info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest