Hur kan vi hjälpa till?

Dags för OS i ledarskap?

av Henrik Martin

2014-01-17

Snart vänds världens blickar mot OS i Sochi. En större samling av talanger får man leta efter. Jag som jobbar med talent management imponeras djupt över den målmedvetenhet och träningsvilja som ligger bakom varje atlets deltagande.

Men visst är det intressant hur vissa nationer dominerar vissa sporter under vissa perioder. Vad beror det på egentligen? Jag tror det i stor utsträckning handlar om två saker: bra förebilder och rätt coacher.

Det går väl inte att överskatta vad Charlotte Kalla, Gunde Svan och Magdalena Forsberg har betytt för talangförsörjningen inom respektive sport. I Magdalena Forsbergs fall har framgången även till viss del tillskrivits hennes samarbete med coachen Wolfgang Pichler.

Vad kan företag lära sig av det? Förmodligen att det är väldigt viktigt att lyfta fram duktiga ledare om man vill ”dominera” inom ledarskap (och det vill man ju). Organisationer bör därför kontinuerligt kommunicera internt vilka som är framgångsrika ledare, och varför de är det.

Och givetvis se till att alla nuvarande och framtida ledare coachas på vägen. Antingen av andra ledare, en  vass HR-avdelning, eller externa coacher/mentorer.

Hade er organisation kvalificerat sig till OS i ledarskap? Om inte, hur skulle er plan se ut för att komma dit?

Heja Sverige!

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83 info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest