Hur kan vi hjälpa till?
Bättre chef

Bli en bättre chef 2016 – lättare sagt än gjort

av Charlotta Wikström

2016-01-19

Jag har jobbat med ledarträning i många år, både i mina operativa jobb och på Stardust Consulting. Det har kommit att bli något av min ”paradgren”.

Kanske beroende på att jag lyckas bra med att skapa reella beteendeförändringar hos cheferna, att de blir bättre ledare, att jag gör skillnad och att mina kunder alltid är nöjda, eller mer än nöjda. Förra gången räckte inte ens utvärderingskalan till utan en deltagare var så nöjd att han ville lägga till ett steg. Ja, jag vet att det kan upplevas som ”skryt” men det är inte jag som säger det utan mina kunder. Och jag har slutat skämmas över att jag upplevs som proffsig och kompetent!

Vilka är då de största utmaningarna i ledarskapet som jag sett genom åren? Jag ser ett tydligt mönster oavsett om det är förstagångschefer eller erfarna företagsledare jag träffar.

Det är tre områden som alltid kommer upp som det störta behoven att utveckla

  1. VÅGA SLÄPPA TAGET. Våga släpp lite på sin makt och sitt inflytande, ge medarbetarna mer frihet och låt dem testa och göra misstag. Att våga och kunna delegera mera.
  2. VISA MER UPPSKATTNING. Ge mer ”credit” till medarbetarna, och våga spela andrafiolen ibland. Utan att glömma sitt ansvar som chef.
  3. SJÄLVKONTROLL. Den tredje principen för bra ledarskap är förmågan att reglera sina känslor och naturliga instinkter. Att skaffa sig förmågan att inte reagera på det gamla vanliga sättet, utan att tänka en gång till, stänga av autopiloten ibland. Det betyder inte att man ska överge sin ledarstil som man kanske utvecklat under åren och som sitter i ryggmärgen men under 2016 är det hög tid att ta kontroll över både starka och svaga sidor som ledare och verkligen se dem och göra något åt dem.

Mer inspiration kan du få av Julian BIrkinshaw, Becoming a better boss. Vi har funnit samma saker han och jag. Har du?

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83 info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest