Hur kan vi hjälpa till?
management

Black Star Management eller Vad skulle Bowie ha gjort?

av Johan Eklund

2016-09-13

I en intervju från 1999 säger David Bowie till en skeptisk journalist – ”om jag hade valt väg nu hade jag inte valt musik. Jag valde musik för att förändra världen. Musik har förändrat världen. Men idag”, säger Bowie 1999, ”skulle jag syssla med Internet. Det kommer förändra världen”.

Han fortsätter: ”The Internet is an alien life-form landed from mars, changing the balance between artist and the audience, changing all known perspectives, changing everyting”

Bowie hade rätt såklart och utvecklingen är exponentiell. Det som var tidiga tecken 1999 utmanar nu allt vi vet om hur marknader och företag fungerar. Vi har teknik som ger möjligheter till transparens, analyser, kunskapskombinationer, simuleringar, tester, samarbetsformer och värdeskapande som vi bara börjat ana.

Just nu känns världen orolig. Och fantastisk spännande. Organisationer och företag förändras i en hastighet som är exponentiell. Digitalisering, globalisering, individualisering. Ja, du har säkert haft eller varit på en konferens om dessa trender och vad de innebär för er. Risken är stor att du inte hinner med. Att du inte orkar. Att du slår ifrån dig. Exponentiell utveckling. Wow! Det räcker inte att effektivisera, automatisera eller anställa fler personer. Du måste tänka om.

Vad skulle David Bowie ha gjort? Klipp isär företaget och se om det kan hänga ihop på något nytt sätt! Om du undrar hur ni ska kunna ligga på den där framkanten som ni pratar om, vara ledande i branschen. (Det är väl det ni har sagt?) Då räcker inte en konferens om att ni ska vara ett företag där ni bestämmer er för att samarbeta mer. Det krävs mycket mer.

VUCA (Volatility, Uncertainty, Complexity and Ambiguity) är ett uttryck hämtat från amerikanska armén och beskriver hur man måste agera i en värld där du inte kan på ett enkelt sätt följa en strategi utan istället måste skapa förutsättningar för att agera snabbt på nya situationer. Det är dit din verksamhet är på väg. Om några år driver ni verksamheten på ett annat sätt. Din roll som chef kommer vara annorlunda. Din roll som medarbetare kommer vara annorlunda. Jag är övertygad om att alla kommer påverkas, på något sätt. Hur det påverkar dig får vi utforska och pröva. Ta till dig av allt spännande som händer nu och börja resan!

Are you the Black Star?

”Something happened on the day he died. […] Somebody else took his place, and bravely cried. (I’m a blackstar, I’m a blackstar)”

Lästips:

https://hbr.org/2014/01/what-vuca-really-means-for-you

http://www.reinventingorganizations.com/

Bowie intervju: https://youtu.be/bdL3NR9Yno0

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83 info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest