Hur kan vi hjälpa till?

Är det redan dags att återgå till kontoret?

av Henrik Martin

2020-09-02

De flesta jag träffar uttrycker sin överraskning över hur bra det har gått att jobba hemifrån under våren. Inom vissa områden har digitaliseringen tagit ett plötsligt kvantsprång, och zoom-möten och frekventa check-ins har snabbt blivit en naturlig del av vår vardag.

Men vi har också börjat ana vad man missar när man inte ses på kontoret längre. Det sociala sammanhanget började nog många sakna redan i april, men nu är en annan sak också uppenbar: avsaknaden av innovation.

Att kasta ut teamen på nätet har ju fungerat i de flesta team, men vi har mer eller mindre avskaffat de tvärfunktionella, informella mötena mellan teamen. Och det är i dessa möten mycket av innovationen uppstår. När man plötsligt får ett annat perspektiv från någon som inte ingår bland ens närmsta kollegor.

Eftersom innovation är en förutsättning för överlevnad i svenskt näringsliv 2020 så måste något hända nu. Och det är därför inte förvånande att många stora företag nu så sakteliga återgår till sina, numera, corona-säkrade arbetsplatser.

Men det väcker en hel rad nya frågeställningar: hur corona-säkrar man en arbetsplats, på riktigt? vilka riktlinjer skall vi ha (t.ex. är det OK att åka hiss)? kan man tvinga in medarbetare som är rädda för corona trots att de inte är i riskgrupp? ska man styra närvaron på kontoret från centralt håll, eller får varje team bestämma?

Och det finns många, många fler frågor, så klart. Många företag jag träffar håller på att svara på de här frågorna. Dels tar de fram en strategi för hur man kan erbjuda en corona-säker arbetsplats. Och dels tar de fram riktlinjer för hur människorna bör bete sig när de väl kommer till kontoret. Allt för att säkra de positiva effekterna av att träffas på ett kontor, som t.ex. innovation.

Vad gör ni?

 

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83 info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest