Hur kan vi hjälpa till?
HR

Är det dags för Open Source även inom HR?

av Henrik Martin

2016-01-26

Inom tech-sektorn har idén om ”open source” haft fäste länge: i Silicon Valley är det nästan en religion att dela med sig av den kod man utvecklar så att andra kan bygga vidare på den. Det klassiska exemplet är väl operativsystemet Linux som är en gemensam utvecklingsinsats av tusentals människor världen över, och som är helt gratis att ladda ned.

Det känns ju litet kontraintuitivt att ge bort de tankar och idéer man med stor möda har utvecklat, men det fungerar uppenbarligen. Om man tänker efter så är ju de blogginlägg och de böcker vi på Stardust skriver om Talent Management en typ av open source tänk? Och nu har turen kommit till HR-området i ett globalt perspektiv.

Två open source initiativ startades nyligen i HR-världen som har som avsikt att samla ”best practice” från hela världen kring olika HR-initiativ, och göra dem tillgängliga för alla. Hur man rekryterar, hur man bygger sitt arbetsgivarvarumärke, hur man säger upp folk etc.

Ett initiativ, HROS, startades av företaget HootSuite som är en stor anhängare av transparens. Det hittar du här.

Ett annat, re:work, startades av Google. Det hittar du här.

Bägge initiativen är ännu i sin linda, och det är med stor spänning jag följer deras utveckling. För visst vore det fantastiskt med global kunskapsdelning även inom det här området?

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83 info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest