Hur kan vi hjälpa till?
HR

3 kännetecken på morgondagens HR-chef

av Henrik Martin

2016-11-08

Jag hade nyligen en spännande dialog med några seniora HR-direktörer. Vi diskuterade HR-skråets utveckling och vilket oerhört tryck det finns på att förändra organisationer just nu. Och vad HR skulle kunna ta för position i den stora framåtrörelse som pågår.

Sammanfattningsvis borde ju HR ha en mycket central roll att spela i framtidens organisationer. Men för att spela den rollen behöver man ha en modern HR-chef på plats. En sådan kännetecknas av tre saker:

  • Levandegör kopplingen mellan medarbetare och intäkter
    Vi pratar ofta om att ”HR måste förstå affären”. Men det räcker inte. HR måste levandegöra för alla internt hur varje medarbetare faktiskt bidrar till kundnytta och återkommande kunder,  alldeles oavsett position på företaget, och därför även bidrar till framtida intäkter.
  • Förändringsledare
    Trycket på förändring är väldigt starkt just nu, oavsett om det beror på globalisering eller digitalisering. Och eftersom det i allra högsta grad är människor som behöver förändras, ofta inom såväl kompetens, arbetsuppgifter och beteenden, så måste HR vara en expert inom förändringsledning.
  • Organisationsutvecklare
    Även sättet vi organiserar oss på förändras. Om vi nu går mot en mer snabbrörlig värld, med större grad av självledarskap, konstant feedback och fokus på medarbetarengagemang och värderingar så borde HR vara den drivande kraften i hur framtidens organisation faktiskt skall se ut.

Alla HR-chefer kanske inte kännetecknas av de här tre sakerna ännu. Men jag tror att fler snart kommer att göra det. Och det är ju inte ens säkert att de kommer att kallas för ”HR-chef”? Vad tror du?

Prenumerera på våra populära guider och inlägg om Talent Management

Stardust Consulting Birger Jarlsgatan 33, 4 tr, 111 45 Stockholm
070-515 49 83 info@stardustconsulting.se

Stardust Consultings vision är att bli Sveriges mest uppskattade Talent Management-konsulter. Vi på Stardust Consulting hjälper företag och organisationer att få till ett effektivt Talent Management. Med det menar vi hur man på ett strukturerat sätt attraherar, utvecklar och engagerar rätt medarbetare.

Pin It on Pinterest